》Naavisemon Migoš

            Rekisterissä numerolla 06
© IDA
10 vuotias, hirvasporo, kilpalinja
Korkeudeltaan 110cm ja painaa 135kg.
Väriltään valkoharmaa, syntynyt 25/10/2018

‹       ‹        ‹                ›        ›       ›

i. Giđeš   e. Suivakka
Migos on ensimmäinen oma kasvattini. Olen siitä todella ylpeä, sillä siitä on kasvanut aivan mahtava poro. Tulen ehdottomasti käyttämään sitä jalostuksessa tulevaisuudessakin. Väriltään se on vaalean harmaa, mikä on minun silmään todella kaunis väritys. Pojalle on kasvanut mahtavat sarvet ja se on aika hyvä kuntoinenkin. Vielä en tiedä miten se tulee pärjäämään kilpailuissa, mutta odotukset ovat korkealla ja odotan innolla että pääsen suksilla sen perään. Toistaiseksi kuitenkin se vielä leikkii päivät samanikäistensä kanssa ja syö hyvin. Se saa paljon liikuntaa ja on pysynyt todella terveenä. Migosista on muodostunut minulle ehdottomasti silmäterä jota vaalin kaikella rakkaudellani. Luonteeltaan en voisi toivoa täydellisempää poroa, se on ystävällinen ja rauhallinen ihmisten seurassa, mutta kuitenkin siitä huokuu jonkinlainen tulisuus ja terävyys josta on paljon hyötyä kilparadoilla. Poika on todella tottelevainen ja rakastaa olla hoidettavana. Tykkää lapsista ja pienistä kotieläimistä.

‹       ‹        ‹                ›        ›       ›

Päiväkirjamerkinnät

28/10/2018   Migos kävi tänään eläinlääkärissä, ihan vaan perustarkastuksessa, kuten kaikki poromme aina silloin tällöin. Traileriin se meni nätisti ja seuraksi sille otettiin tietysti toinen poro. Matka ei onneksi ollut tuntia pidempi ja saavuimme ajallaan. Poika matkusti todella hienosti eikä selvästikkään stressaantunut yhtään. Mikä on todella huojentavaa. Tarkastus tehtiin eikä mitään vikoja tai sairauksia löydetty, mikä on aivan mahtavaa! Migosta vielä kehuttiin oikein hurjasti hyvästä käytöksestä ja se sai paljon huomiota muiltakin hoitajilta, se oli kuulemma hieman harvinaisempi vieras. Ajoimme kotiin ja siellä se pääsi vielä loppu illaksi ylös riehumaan. Pianhan me annetaan koko lauman olla myös yöt ulkona, mutta karva ei ole vielä ehtinyt kasvaa kovin pitkäksi, kun pakkaset iski ihan yllättäen.

26/10/2018   Ajattelin että juoksuttaisin Migosta vähän tänään ja katson miten se liikkuu. Hain sen tarhasta, jossa se leikki innokaasti muutaman muun poron kanssa. Jäin aluksi hetkeksi seuraamaan niitä, kunnes kehotin rauhoittumaan ja hain Migosin ulos tarhasta. Menimme sisälle ja aloin hoitaa sitä. Ulkona alkoi sataa hiljalleen lunta ja pakkanen kiristyä. Se ei kuitenkaan meitä haittaisi ja Migoksellakin oli jo paksu karva. Nappasin liinan naulakosta ja astelimme lumiselle pihalle. Pyöräytin pojan ympyrälle kentällä ja katsoin ensin sen letkeää kävelyä. Sitten pyysin hieman lisää vauhtia ja lopuksi oikein kunnon spurttia. Noin 45 minuutin jälkeen lähdimme takaisin sisälle ja annoin sille ruoat. Migos jäi siltä päivältä jo sisälle nukkumaan.

‹       ‹        ‹                ›        ›       ›

Sukuselvitys

i. Giđeš on äkäinen, vaikka ulkomuoto voi antaa erinlaisen kuvan. Yksi parhaimmista kilpailijoista ja juossut voittoon monen monta kertaa ja vieläpä ylivoimaisesti. Luotto poro ainakin siinä hommassa. 100cm korkea ja väriltään suivakko. Vaeltelee aina tarhassa todella kauas ja on muutaman kerran päässyt jotenkin karkaamaankin pukittuaan aidan kumoon. Antaa hoitaa ja taluttaa hyvin, mutta kun kyllästyy alkaa heilutteleman päätä ja kuopimaan raivokkaasti.
ii. Áivvit on todella tumman ruskea, keskikokoinen poro. Tykkää vetää kaikenlaista perässään ja jaksaakin aika painaviakin lasteja. Ei niinkään nopea, mutta turvallinen ja varma. Luonteeltaan ihana, ei pure, potki tai puki koskaan, antaa hoitaa ja taluttaa ongelmitta. Tykkää erityisesti pujottelusta agilityssä ja tekee sen todella nopeasti. Osaa myös temppuja ja muita hauskoja juttuja, esimerkiksi istua käskystä.
ie. Oge on tulisempi tapaus, päjännyt hyvin kilpailuissa. On todella tottelevainen ja viisas. Normaalia isompi kokoinen ja todella pehmeä karvainen. Toisille eläimille todella ystävällinen ja huolehtivainen. Antaa lasten ratsastaa ja hoitaa. Tykkää myös koirista ja muista pienemmistä eläimistä todella paljon. Kaverustunut myös mm. naapurissa asustelevan shetlanninponin kanssa.

e. Suivakka on kaikkien kaveri ja aina rauhallinen. yksi nopeimmista poroista, joita olen tavannut! Juossut aivan mahdottomia aikoja kilpailuissa. Nuoresta iästä on tosin vielä apua, joten meno tulee hidastumaan pikku hiljaa. Mielestäni oikein sievä, hoikkan mallinen ja kaikin puolin kaunis poro neito. Ollut myös lasten kanssa ja antaa hoitaa oikutta. Rakastaa hoivaamista ja herkkuja, tulee aina heti ensimmäisenä tutustumaan uusiin vieraisiin ja toisiin poroihin. Miellyttävä luonne kerrassaan.
ei. Lemek oli suuri tumman ruskea poro, joka tunnettiin mm. valtavista sarvistaan. Luonteeltaan aikalailla samanlainen kuin Sakka, mutta todella hidas eikä juuri kilpaillut nopeutta vaativissa lajeissa. Ketterä se oli sen sijaan ja sen loikkimisille ja pujahteluille aina naurettiin. Oli aina ihmisiä kohtaan lämmin, eikä koskaan agressiivinen. Tykkäsi erityisesti pihalla pyörivästä huskystä.
ee. Ándá lähes vaalea poro, joka on hieman kiukkuisempi tapaus. Nakkelee yleensä päätä taluttaessa ja häärää hoitaessa jatkuvasti jotain. Joskus yrittää näykkiä tai jyystää vaatteita, mutta jos on tarkkana ja komentaa, niin lopettaa. Todella nopea jaloistaan ja pärjää hyvin nopeutta vaativissa kilpailuissa. Kaunis ja siro ulkomuoto on myös katseita kiinnittävä.

‹       ‹        ‹                ›        ›       ›

Kilpailukalenteri

01.04.2019   Naavisemo   Hilla   Ajot   sija 4.
14.12.2018   Naavisemo   Hilla   Ajot   sija 1.