Mitä porotilalla tapahtuu eri vuodenaikoina?

Kevät on todella kiireistä aikaa Naavisemossa, suurin osa vaatimistamme vasoo toukokuussa, kun lumi on suurimmilta osin jo sulanut, eikä uutta enää sada. Viikko tai pari vasonnan jälkeen vaatimet pudottavat sarvensa ja me keräilemme niitä talteen. Sarvista tehdään koruja ja muita koriste-esineitä joita voi myöhemmin kesällä ostaa kojuistamme. Keväällä meillä tehdään myös suursiivous, jossa porojen sisätilat siivotaan perinpohjin ja valmistellaan paikat kesää varten. Porojen aitauksia korjaillaan talven myrskyjen jäljiltä ja kaikki pistetään taas uuteen kukoistukseen.

Kesä ja heinäkuussa porot kasaantuvat valmiiksi laumaan hyttysten vuoksi, mikä helpottaa niiden keräämistä aitauksiin. Suurimman osan ajasta ne saavat olla vapaana, mutta vasojen kasvun tarkkailun ja myynnin vuoksi kaikki porot otetaan pienempiin aitauksiin lähemmäs kotiamme. Yhtenä iltana (meillä Naavisemossa juhannuksena) kerätään vasat ja niiden emot pieneen aitaukseen jota kutsutaan kirnuksi. Siellä vasat saavat kaulaansa numerolapun, josta me tiedämme kuka vasan emä on. Kesän aikana talvikarva on irronnut ja vaihtunut kesäkarvaan. Poro saa myös uudet sarvet.

Syksy on aikaa, kun poron sarvien luu alkaa kovettua, ja niitä päällystävä nahka kuolee. Poro keloaa eli hankaa sen pois. Syksyllä Naavisemossa lomaillaan, ei mitään pakollisia tapahtumia. Meillä on kuitenkin ollut tapana järjestää vielä viimeisiä poroagility kilpailuja ja näyttelyitä tähän aikaan vuodesta. Ennen kuin lumi peittää taas maan. Porot pääsevät taas syksyllä isompiin aitauksiin, kun vasat ovat kasvaneet isoiksi, eikä niitä enää tarkkailla. Viimeisille vasoille etsitään tarvittaessa vielä koteja.

Talvi kolkuttelee ja porot valmistautuvat pakkasiin. Talvikarva on jo hyvällä mallilla. Pehmeässä lumessa porot levittävät lisävarpaat, jonka johdosta sorkasta tulee lapiomainen. Porot selviävät jopa 50 asteen pakkasessa. Erityisesti talvi aikaan Naavisemoon yritetään vetää turisteja vierailulle. Meillä järjestetään kaikenlaisia rekireissuja sun muita. Kuuluisan kilpailumme Naavisemo runin kaikki kolme osakilpailua käydään talven aikana, jolloin parhaat porot palkitaan.