》Naavisemon Dánel

           Rekisterissä numerolla 05
9 vuotias, hirvasporo, näyttelylinja
Korkeudeltaan 100cm ja painaa 115kg.
Väriltään ruskea, syntynyt 14/12/2018

‹       ‹        ‹                ›        ›       ›

i. Uhkku  e. Biehtár
Mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi lähteäni laulamahan, saa'ani sanelemahan, sukuvirttä suoltamahan, lajivirttä laulamahan. Sanat suussani sulavat, puhe'et putoelevat, kielelleni kerkiävät, hampahilleni hajoovat. Veli kulta, veikkoseni, kaunis kasvinkumppalini! Lähe nyt kanssa laulamahan, saa kera sanelemahan yhtehen yhyttyämme, kahta'alta käytyämme! Harvoin yhtehen yhymme, saamme toinen toisihimme näillä raukoilla rajoilla, poloisilla Pohjan mailla. Lyökämme käsi kätehen, sormet sormien lomahan, lauloaksemme hyviä, parahia pannaksemme, kuulla noien kultaisien, tietä mielitehtoisien, nuorisossa nousevassa, kansassa kasuavassa: noita saamia sanoja, virsiä virittämiä vyöltä vanhan Väinämöisen, alta ahjon Ilmarisen, päästä kalvan Kaukomielen, Joukahaisen jousen tiestä, Pohjan peltojen periltä, Kalevalan kankahilta. Niit' ennen isoni lauloi kirvesvartta vuollessansa; niitä äitini opetti väätessänsä värttinätä, minun lasna lattialla eessä polven pyöriessä, maitopartana pahaisna, piimäsuuna pikkaraisna.

‹       ‹        ‹        ♥        ›        ›       ›

Sukuselvitys

i. Uhkku on äkäinen, vaikka ulkomuoto voi antaa erinlaisen kuvan. Yksi parhaimmista kilpailijoista ja juossut voittoon monen monta kertaa ja vieläpä ylivoimaisesti. Luotto poro ainakin siinä hommassa. 100cm korkea ja väriltään suivakko. Vaeltelee aina tarhassa todella kauas ja on muutaman kerran päässyt jotenkin karkaamaankin pukittuaan aidan kumoon. Antaa hoitaa ja taluttaa hyvin, mutta kun kyllästyy alkaa heilutteleman päätä ja kuopimaan raivokkaasti.
ii. Ásko on todella vaalea poro, ei kuitenkaan valkoinen. 110cm korkea ja muhkea. Hieman vaikea käsitella, ja täytyy olla tomera, muuten lähtee vetämään ja sitten sitä mennäänkin perässä. Kova vaatimaan huomiota ja ruokaa, tämä on se yksilö joka keksii ne pahimmat jekut ja aiheuttaa koko henkilökunnalle sydämmen tykytyksiä. Ei agressiivinen ihmisiä kohtaan, muille poroille äksy.
ie. Risten oli täysin valkoinen poro, joka oli oikea sydäntensulattaja.  Nallekarhun luonne ja erinomainen kilpailijan sielu, veti monen vieraan huomion. Tämä oli se poro jonka kanssa tultiin ensimmäisenä pyytämään yhteiskuvia ja jota haluttiin paijata ja silittää. Ja siitähän Risten tykkäsi, kuitenkin valitettavasti jouduttiin lopettamaan vakavan onnettomuuden seurauksena (2018)

e. Biehtár Hiljainen poro. Jos sellaisia on voi olla olemassa niin se on tässä, ei päästä ääntäkään, liikkuu hissukseen ja usein säikäyttää ilmestyessään kuin suoraa tereportista taakse. Luonteeltaan ihan tavallinen poro, ei erotu mitenkään erikoisesti laumasta. Kilpaillutkin ihan ok hyvin ja juossut aika tasaisesti. Kasvattaa joka talvi jostain syystä paljon paksumman talviturkin kuin muut porot ja pudottaakin sitten siitä syystä älyttömästi karvaa, jota keräämme parhaamme mukaan talteen. Muutamat huovutetut lapaset on jo myyty eteenpäin.
ei. Nanit on täysin valkea uros poro, joka hurmaa rohkealla ja iloisella luonteellaan. Hyvä kuntoinen ja pärjännyt hyvin maratooni juoksuilla ja muilla pidemmillä matkoilla. Vahvajalkainen ja terve. Laumansa johtaja ja todella miellyttävä luontoinen, toimii hyvin myös pienten lasten kanssa ja antaa myös ratsastaa.  Ei tykkää mistään, mikä kiristää liikaa. Kaikki varusteet on pidettävä niin löysällä kuin mahdollista, turvallisuutta unohtamatta. Tälle porolle tulee helposti hiertymiä.
ee. Birrá on ruskea rauhallinen poro, ei mitään erikoista sanottavaa. Käyttäytyy hyvin ihmisten ja toisten porojen kanssa, antaa hoitaa ja taluttaa hyvin ja osaa useampia temppuja joita lapset ovat sille opettaneet. Vetää mielellään porukkaa pulkassa ja suksilla, ei pärjää mitenkään erityisen hyvin kilpailuissa kuitenkaan. Nähdään lähes päivittäin hankaamassa itseään johonkin puuhun tai aitaan. Tiedettävästi ei kuitenkaan omista minkäänlaisia kirppuja sun muita.

‹       ‹        ‹                ›        ›       ›

Kilpailukalenteri

01.04.2019   Naavisemo   Hilla   Ajot   sija 1.
01.01.2019   Naavisemo   Hilla   Agility   sija 1.